Bergensavisen 8. august 2009

Beviser at strilene har best vær

Tjeldstø (BA): Ove Forstrønen kan dokumentere at Øygarden har bedre sommervær enn Bergen.


REIDUN DUESUN


Publisert 08.08.2009 kl 13:56 Oppdatert 08.08.2009 kl 14:57

Foto Magne Turøy

I to Ã¥r har «hobbymeteorologen» Ove Forstrønen hatt egen værstasjon. Folk kommer fra byen og ut til fiskeværet hans for Ã¥ finne solen.  


Forstrønen har investert i en avansert værstasjon og kan dokumentere værforskjellene.


28. JULI 2009:
Folk har for lengst begynt å rynke på nesen over den dårlige julisommeren.


Bergen opplever sin 17. dag på rad med nedbør.


Turistene labber rundt i byen med store regnfrakker. Reiseoperatørene har rekordsalg av pakkereiser til bergensere som vil til sørligere strøk.


Men de hadde ikke trengt å reise så langt.


Tre kvarter utenfor byen er det helt tørt...


TALLENES TALE:

Det finnes ingen offisiell værstasjon verken i Øygarden eller på Sotra.


Men det finnes en kar som er over gjennomsnittet interessert i vær. Så interessert er Ove Forstrønen på Nautnes Fiskevær i været, at han har skaffet seg sin egen værstasjon.


Men innkjøpt utstyr for 10 000 kroner, og ett menneske ansatt for å drifte værstasjonen, føler værentusiasten på Nautnes at han har rimelig god kontroll på Øygarden-været.


Værstasjonen måler både temperaturen, nedbøren, vind og luftfuktighet. Dataene fra målingene går rett inn på internettsiden hans.


Og sammenligner vi tallene fra værstasjonen hans med meteorologisk institutts tall fra Bergen er tallenes tale klare:


Mens det i Bergen var 24 dager med regn i juli, hadde Øygarden 15 regnværsdager.


VÆRSYK:

– Jeg er livredd for å gå glipp av fint vær. Derfor reiser jeg aldri herfra om sommeren, sier en solbrun Ove Forstrønen.


– Folk spør om jeg har vært i Syden. Men jeg har bare vært her på Nautnes jeg. Her har vi mye bedre vær enn i byen, sier 41-åringen, og viser ivrig frem statistikken.


– Hvorfor værstasjon?


– Folk er veldig opptatt av været. Og mange kommer hit om sommeren fordi vi har bedre vær enn Bergen. Nå kan folk selv gå inn på nettsidene våre, og se at vi har bedre vær enn i byen, sier han.


Han er tålig fornøyd med sommeren i år. Kanskje ikke så rart. I første halvdel av juli regnet det nesten tre ganger så mye i Bergen som det gjorde i Øygarden.


– Spesielt om ettermiddagene og kveldene er det ofte finere vær her enn i Bergen. Jeg kan kjøre fra regn i byen, og så blir det bare finere og finere jo lenger ut jeg kjører.


Forstrønen har også to webkameraer som viser været «akkurat nå».


– Jeg er veldig opptatt av vær. Og er veldig værsyk, innrømmer han.


Bergensavisen 30. juni 2009

Her er guttene som kan fange lange
Fikk fem langer på til sammen 85 kilo under fiskefestival i Øygarden.

Tyskerne Walther Miksch, Wurth Berhard og Nebb Hors med den enorme langefangsten, fisket utenfor Nautnes i Øygarden i ettermiddag (30.06.09).


Tre tyskere fikk virkelig oppleve fiskelykken utenfor Nautnes i Øygarden i ettermiddag.


22,5 KILO: Wurth Berhard dro opp en lange på hele 22,97 kilo. Dette skjedde under Langefestivalen som arrangeres av Nautnes Fiskevær i samarbeid med deres agent i Tyskland.


Med kjempelangen satt Berhard ny rekord under årets festival. Med sine 168 centimeter var fisken riktignok en liten centimeter kortere enn fjorårets rekordlange. Men den var nesten 1,5 kilo tyngre.


REKORD: Rundt 35 personer har prøvd lykken under fiskefestivalen som startet onsdag i forrige uke. Ingen kunne måle seg med de tre tyskerne som i dag var ute i en båt på 17 fot.


Berhard fisket utenfor Nautnes sammen med Walther Miksch og Nebb Horst. Båten, som er 4,8 meter lang, ble fylt med fem langer i ettermiddag med en totalvekt på over 85 kilo.


Walther Miksch dro inn den nest største langen, på 22,5 kg.


I HUNDRE: – De ble helt ville. Det er klart at de er kjempestolte. De har virkelig fått utbytte for turen sin, sier daglig leder Frank Hugo Ådland ved Nautvik fiskevær.


– Forståelig nok så er de helt i hundre.


TYSKERNES FANGST:


•Walther Miksch fikk en lange 22,5 kg og hele 168 cm og en lange på 9,46 kg som var 118 cm lang

•Wurth Berhard fikk en lange på 22,97 kg og hele 159 cm

•Nebb Horst fikk en lange på 18,96 kg som var hele 145 cm lang, og en lange på 11,54 kg og hele 127 cm

Har du fisket lange som kan måle seg med dette? Kommenter i feltet under.


Bergensavisen 23. juni 2008

Günther tok storfisken

Den tyske turisten Günther Gärtner fikk seg en ny bestevenn på lørdag.

Foto Heinz Pejed

Kjell Rune Svellingen ( til venstre ) vant fiske- konkurransen. Gevinsten ble en 50" flatskjerm-tv. Frank-Hugo Ã…dland gratulerer.

Foto Heinz Pejed

Günter Gärtner sin kjempelange veide 21,5 kilo.

I helgen ble det arrangert sommerdager med fiskekonkurranse ved Nautnes fiskevær i Øygarden. Arrangør Frank-Hugo Ådland, er storfornøyd med helgen.


- Ja, det var en kjempesuksess. Masse mennesker, god stemning og flott vær. Selv om regnet kom på søndagen. Men hva er et fiskearrangement uten regn, sier han.


På søndagen ble det arrangert fiskekonkurranse. Vinneren ble Kjell Rune Svellingen. Gevinsten han fikk med seg var en 50" flatskjerm.


- Jeg fisket en lysing som veide 9,95 kilo, sier Svellingen.


STORFISK: Han er nok glad for at den tyske turisten Günter Gärtner ikke var med på konkurransen. For dagen før fisket han en kjempelange på 21,5 kilo.


- Dette er storfisk. De kan selvfølgelig bli større en dette, men det er uvanlig i slike arrangementer. Jeg vil tippe at den var circa 170 cm høy, sier Ådland og ler.

Selv er han to meter høy, og tok fisken på øyemål.


- Den var nå litt kortere enn jeg er, sier han. Ifølge caplex.no kan en lange bli opptil to meter lang, og veie så mye som 40 kilo.

Gärtner har ikke vært tilgjengelig for en kommentar om storfangsten.